Pogosta vprašanja

KAJ JE Luč miru iz Betlehema?

Začetek projekta sega v leto 1986.  Na avstrijski televiziji ORF so organizatorji v zahvalo sodelujočim v oddaji, namenjeni invalidnim otrokom, namesto drobnih daril delili plamen iz votline Jezusovega rojstva v Betlehemu. Ker je bila oddaja namenjena otrokom, so se odločili, da bo tudi Luč miru iz Betlehema prižgal v votlini Jezusovega rojstva otrok, ki se je v tistem letu še posebej izkazal.

Danes je to izjemno odmevna in velika dobrodelna akcija, ki povezuje številne organizacije, posameznike. Pobudniki akcije si takrat verjetno niso zamišljali, da bo v nekaj letih akcija razširjena po celotni zahodni in srednji ter delu vzhodne Evrope.

Zdaj luč v Slovenijo prinašamo neprekinjeno že 25 let.

 

KDAJ SE JE VSE SKUPAJ ZAČELO?

Plamen Luči miru iz Betlehema so člani Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov (ZSKSS) prvič ponesli po Sloveniji leta 1991 s sporočilom Mir je čas brez vojne. Z raznašanjem plamena so nepretrgoma nadaljevali v naslednjih letih. Mir smo sprejeli in ga širili, ker so naša dejanja storjena iz ljubezni.

 

ZAKAJ SPLOH TA AKCIJA?

Prizadevamo si, da čim več ljudi začuti toplino, ki jo prinašamo v  srca z akcijo Luč miru iz Betlehema. Mir je univerzalni dar – nekaj, za kar nam mora biti mar ne glede na našo starost, nacionalno ali versko pripadnost.

Plamen luči in sporočilo miru delimo tudi z najvišjimi predstavniki države.

 

KAJ SPOROČA POSLANICA?

Pred 25 leti smo skavti prvič prinesli luč v Slovenijo pod geslom »mir je čas brez vojne«. Sporočilo je takrat bilo predvsem odmevno na mestu. Danes je to sporočilo že tako daleč nazaj, da smo nanj morda že malo pozabili. Poslanica v letu 2015 sporoča, da so dejanja ljubezni tista, ki bodo spreminjala svet na bolje. Opominja nas, da se moramo tega sporočila zavedati celo leto naokrog, ne samo v decembru. Ni vse odvisno od naše moči. Važno je da so naša dejanja storjena z namenom ljubezni in radosti ter da so narejena s strastjo in dobrim namenom.

 

KJE LAHKO DOBIM LUČ?

Na enem izmed regijskih sprejemov ki bodo 11.12.2016

• Ljubljanska regija v Škofji Loki

• Mariborska regija na Ptuju

• Primorska regija  v Trstu

• Študentska maša v Ljubljani: Ljubljanskemu nadškofu bomo Luč miru iz Betlehema predali  14. 12. 2016 ob 19:00 v cerkvi Marijinega oznanjenja.

 

Ali na lokalnih sprejemih, ki jih pripravljajo naši stegi povsod po Sloveniji. O čemer radi obveščamo, če nas le obiščete na spletni strani (lmb.skavt.net) ali pocukate za rokav.

 

Za najbolj pogumne in vztrajne pa bo LUČ odšla tudi na Kredarico, datum pride kmalu.

 

NOSITE LUČ SAMO SKAVTI ALI TUDI TABORNIKI?

V letu 1996 se je pri akciji Združenju slovenskih katoliških skavtinj in skavtov (ZSKSS) prvič pridružila Zveza tabornikov Slovenije (ZTS), leta 2001 Zveza bratovščin odraslih katoliških skavtinj in skavtov (ZBOKSS) in leta 2003 tudi Slovenska zamejska skavtska organizacija (SZSO).

Skavtinje in skavti (ZSKSS) smo nosilci akcije, ostale organizacije so partnerske organizacije. To šteje, to greje!

 

ALI JE LUČ SAMO ZA KRISTJANE?

Mir je univerzalni dar – nekaj, za kar nam mora biti mar ne glede na to, katere veroizpovedi smo oz. sploh nismo verni. Mir je dar, za katerega se moramo truditi. Seveda pa se Luč miru iz Betlehema ne imenuje slučajno tako kot se.

Radi citiramo predstavnika avstrijske skavtske organizacije, Bertl Grünwald, ki pravi: "Akcija je krščanskega izvora in je hkrati tudi odprta za nekristjane. V svojem bistvu pa ima Luč miru religiozen pomen in ne prihaja zgolj slučajno iz Kristusove rojstne votline v Betlehemu, je pa namenjena vsem ljudem."

 

KAJ JE RAZLIKA MED SKAVTI IN TABORNIKI?

Tako skavti kot taborniki smo nevladni mladinski organizaciji, ki si želimo pomagati mladim na njihovi poti odraščanja, učenja, aktivnega preživljanja prostega časa, odgovornega državljanstva. Vsi organiziramo aktivnosti na podlagi skavtske metode, ki vključujejo obljubo in  zakone, delo v majhnih skupinah, učenje z delom, simbolno govorico, osebno napredovanje, dejavnosti v naravi, dejaven medgeneracijski odnos. Skavti poleg teh sedmih metod dela, ki so nam tako rekoč skupne, dodajamo še eno, služenje v družbi. Razlikujemo se tudi v organiziranosti.

Skavti si duhovno rast in osebno napredovanje prizadevamo doseči z zaupanjem v Boga, ob naukih katoliške vere. Slednje poskušamo  vključevati v naše vsakodnevne aktivnosti, učenje preživetja v naravi, pohode itd.

 

ALI SE LUČ PRODAJA? ZA KAJ GRE DENAR?

Že od samega začetka je Luč miru iz Betlehema dobrodelna akcija, ki vsako leto s prostovoljnimi prispevki pomaga kakšni dobrodelni ustanovi, organizaciji ali pa posameznim osebam, družinam. Ob deljenju plamena Luči miru iz Betlehema se zbirajo prostovoljni prispevki, ki se jih vsako leto namenjen otrokom.

Letošnji dobrodelni izkupiček bo namenjen otrokom iz družin v stiski podariti izkupiček letošnjega dobrodelnega namena LMB, saj bodo tako lažje napredovali v trdne osebnosti in odgovorne državljane. Otrokom slovenskih družin, ki kljub svojim talentom nimajo pravih sredstev, da bi jih uspeli razviti, bomo podarili novo možnost na poti uresničitve svojih potencialov. Želimo namreč, da bi zrastli v samostojne ljudi, ki bodo razvili čut do drugega in jim ne bo vseeno za svojo skupnost.

 

Zbrana dobrodelna sredstva bomo namenili slovenskim družinam, ki so se zaradi nepredvidljivih in nesrečnih dogodkov znašle v stiski. S podarjenimi sredstvi bodo lažje stopili na pot primernega in kvalitetnega življenja.

 

SMS – donacije

Prav tako omogočeno doniranje sredstev preko sms sporočil. Vsi uporabniki omrežij Si.mobil, Telekom Slovenije, Telemach, Izimobil in Debitel bodo lahko s ključno besedo LUC1 ali LUC5 na številko 1919 darovali 1€ ali 5€ v dober namen.

 

 

 

In še nekaj

Uradno ime projekta je Luč miru iz Betlehema.

LUČ – in ne lučka :)

 

 

Kontakt

 

Viktor Höchtl - 031 210 944, pr@skavt.net

 

Sedež:

ZSKSS - Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov

Ulica Janeza Pavla II. 13

1000 Ljubljana

tel.: 01/433-21-30

gsm: 031/210-944, 040/429-456

e-naslov: info@skavti.si

 

 

SMS donacije

 

Pogosta vprašanja