Začetki Luči miru na Slovenskem

MIR JE ČAS BREZ VOJNE

Leta 1991 se je Luč miru iz Betlehema razširila po večjem delu Evrope. Kot znak upanja jo je deželni glavar Gornje Avstrije dr. Josef Ratzenböck, velik podpornik te akcije od samega začetka, na obisku v Ljubljani predal takratnemu predsedniku vlade, gospodu Lojzetu Peterletu, in hrvaškemu kolegu, gospodu Franju Greguriču.

Prireditev je slovesno potekala pred Prešernovim spomenikom v Ljubljani, udeležili pa so se je tudi nadškof dr. Alojzij Šuštar, ljubljanski župan, gospod Jože Strgar, in drugi. Še isti dan je Luč miru iz Betlehema s pomočjo skavtinj in skavtov Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov nadaljevala svojo pot s pomočjo vlaka v Maribor in Koper, nato pa še v številne druge kraje.

Akcija je že v prvem letu zbudila precej odmeva tudi v javnosti in medijih (TV Slovenija, Delo, Družina ...), vodil pa jo je Janez Lovšin.

MIR NA SVETI VEČER ZA VSE

Že naslednje leto, 1992, je akcija stekla po vsej Sloveniji. Z Dunaja sta Luč miru iz Betlehema prinesla dva skavta s pomočjo vlaka, prav tako je svojo pot po Sloveniji nadaljevala z vlakom. Vlak se je ustavil najprej v Mariboru, kjer je bil krajši program na železniški postaji, nato pa pot nadaljeval proti Ljubljani s postankom v Celju. Prireditev v Ljubljani je potekala pred Mestno hišo, nagovor je imel nadškof dr. Alojzij Šuštar. Zaradi dobre medijske podpore je bila prireditev dobro obiskana. Prispevek o prireditvi je objavila tudi nacionalna televizija. To leto so predstavniki Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov prvič nesli Luč miru iz Betlehema predsedniku države, gospodu Milanu Kučanu.

S krajšo prireditvijo na mejnem prehodu Nova Gorica so skavtinje in skavti Luč miru iz Betlehema predali tudi predstavnikom SZSO (Slovenske zamejske skavtske organizacije) in AGESCI (Zveze mladih katoliških skavtinj in skavtov Italije), za kar so nam bili avstrijski organizatorji zelo hvaležni.

Teden pred božičem je s pomočjo Karitasa s tovornjakom Luč miru iz Betlehema iz Slovenije prispela v Split, Mostar in Kiseljak, ki je 20 km oddaljen od Sarajeva. Kako je plamen prišel v Sarajevo, se ne ve, vendar se je Sarajevski nadškof g. Vinko Puljić s pismom zahvalil Združenju slovenskih katoliških skavtinj in skavtov za trud. Za projekt je bila odgovorna Milena Pačnik.

Vse od tedaj akcija Luč miru iz Betlehema poteka vsako leto. Skavtinje in skavti s pomočjo Slovenske zamejske skavtske organizacije (SZSO) in Združenja bratovščin odraslih katoliških skavtinj in skavtov (ZBOKSS), v nekaterih krajih pa tudi s pomočjo Zveze tabornikov Slovenije (ZTS), vsako leto skušamo po svojih najboljših močeh razširiti plamen Luči miru po vseh koncih naše domovine.

Skupaj si prizadevamo, da bi Luč miru, ki s seboj vedno prinaša sporočilo miru, katerega zasluži vsak človek, ne glede na rasno, versko ali katerokoli drugo pripadnost, na božični večer gorela v vsakem slovenskem domu.