Pogosta vprašanja

Kaj je Luč miru iz Betlehema?

Začetek projekta sega v leto 1986. Na avstrijski televiziji ORF so organizatorji v zahvalo sodelujočim v oddaji, namenjeni invalidnim otrokom, namesto drobnih daril delili plamen iz votline Jezusovega rojstva v Betlehemu. Ker je bila oddaja namenjena otrokom, so se odločili, da bo tudi Luč miru iz Betlehema v votlini Jezusovega rojstva prižgal otrok, ki se je v tistem letu še posebej izkazal.

Danes je to izjemno odmevna in velika dobrodelna akcija, ki povezuje številne organizacije in posameznike. Pobudniki akcije si takrat verjetno niso zamišljali, da bo v nekaj letih akcija razširjena po celotni zahodni in srednji ter delu vzhodne Evrope.

V Slovenijo Luč miru iz Betlehema prinašamo neprekinjeno že 27 let.

Kdaj se je vse skupaj začelo?

Plamen Luči miru iz Betlehema so člani Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov (ZSKSS) prvič ponesli po Sloveniji leta 1991 s sporočilom »Mir je čas brez vojne.« Z raznašanjem plamena so nepretrgoma nadaljevali v naslednjih letih. Mir smo sprejeli in ga širili, ker so naša dejanja storjena iz ljubezni.

Zakaj sploh akcija Luč miru iz Betlehema?

Prizadevamo si, da čim več ljudi začuti toplino, ki jo prinašamo v srca z akcijo Luč miru iz Betlehema. Mir je univerzalni dar – nekaj, za kar nam mora biti mar ne glede na našo starost, nacionalno ali versko pripadnost.

Plamen in sporočilo miru delimo tudi z najvišjimi predstavniki države.

Kaj sporoča poslanica?

Akcijo Luč miru iz Betlehema vsako leto spremlja poslanica, ki ljudem vsakič prinaša novo sporočilo. Poslanica nas zbližuje in opozarja, da je mir nekaj, za kar si moramo prizadevati in se truditi.

Letošnja poslanica govori o tem, da je plamen pri meni. Odločil sem se, da ga sprejem in sedaj imam priložnost, da ga širim naprej. Ta priložnost je hkrati tudi odgovornost, da pomagam bližnjemu – že od samega začetka je bila akcija ustanovljena z namenom, da bi pomagali otrokom, ki potrebujejo pomoč.

V nadaljevanju poslanice se poistovetim s svečo, ki je simbol luči in ugotavljam, da le-ta z gorenjem izginja. Sam pa se zavedam, da človek s svojim darovanjem in s pomočjo bližnjemu ne bo nikoli izginil, če bo gorel iz ljubezni.

Na koncu se zavem, da nisem edini, ki gori. Vem, da nas je več, in da lahko skupaj zgradimo velik ogenj ljubezni, ki ga ne bo mogel pogasiti noben nemir.

Kje lahko dobim Luč miru iz Betlehema?

Luč miru iz Betlehema bo mogoče dobiti na enem izmed regijskih sprejemov, ki bodo 16. decembra 2018:

-          Ljubljanska regija: v Litiji

-          Mariborska regija: v Preboldu

-          Primorska regija: v Postojni 

-          na lokalnih sprejemih, ki se bodo odvijali med 16. in 23. decembrom 2018 po vsej  Sloveniji.

Točne lokacije in ure sprejemov bodo objavljene na spletni strani http://lmb.skavt.net/.

 

Nosite Luč miru iz Betlehema samo skavti?

Leta 2001 se je pri akciji Združenju slovenskih katoliških skavtinj in skavtov (ZSKSS) pridružila Zveza bratovščin odraslih katoliških skavtinj in skavtov (ZBOKSS) in leta 2003 Slovenska zamejska skavtska organizacija (SZSO).

Skavtinje in skavti (ZSKSS) smo nosilci akcije, ostale organizacije so partnerske organizacije.

Ali je Luč miru iz Betlehema samo za kristjane?

Mir je univerzalni dar – nekaj, za kar nam mora biti mar ne glede na to, katere veroizpovedi smo oz. sploh nismo verni. Mir je dar, za katerega se moramo truditi. Seveda pa Luč miru iz Betlehema svojega imena ni dobila po naključju – radi citiramo predstavnika avstrijske skavtske organizacije, Bertla Grünwalda, ki pravi: "Akcija je krščanskega izvora in je hkrati tudi odprta za nekristjane. V svojem bistvu pa ima Luč miru iz Betlehema religiozen pomen in ne prihaja zgolj slučajno iz Kristusove rojstne votline v Betlehemu, je pa namenjena vsem ljudem."

Kakšna je razlika med skavti in taborniki?

Tako skavti kot taborniki smo nevladni mladinski organizaciji, ki si želimo pomagati mladim na njihovi poti odraščanja, učenja, aktivnega preživljanja prostega časa, odgovornega državljanstva. Vsi organiziramo aktivnosti na podlagi skavtske metode, ki vključujejo obljubo in  zakone, delo v majhnih skupinah, učenje z delom, simbolno govorico, osebno napredovanje, dejavnosti v naravi, dejaven medgeneracijski odnos. Skavti poleg teh sedmih metod dela, ki so nam tako rekoč skupne, dodajamo še eno, služenje v družbi. Razlikujemo se tudi v organiziranosti.

Skavti si duhovno rast in osebno napredovanje prizadevamo doseči z zaupanjem v Boga, ob naukih katoliške vere. Slednje poskušamo  vključevati v naše vsakodnevne aktivnosti, učenje preživetja v naravi, pohode itd.

Ali se Luč miru iz Betlehema prodaja? Za kaj gre denar?

Že od samega začetka je Luč miru iz Betlehema dobrodelna akcija, ki vsako leto s prostovoljnimi prispevki pomaga kakšni dobrodelni ustanovi, organizaciji, ali pa posameznim osebam, družinam. Ob deljenju plamena Luči miru iz Betlehema se zbirajo prostovoljni prispevki, ki se jih vsako leto nameni otrokom v stiski.

Letos smo se v duhu Luči miru iz Betlehema, katere plamen greje in neti mir ob družinskem ognjišču, odločili, da 7.000 € sredstev namenimo Vincencijevi zvezi dobrote – Centru za družine Mirenski grad, katerega slogan je "Skupaj gradimo dom". Z njim želimo pomagati otrokom oz. družinam v stiski in tako ponesti toplino in svetlobo plamena v njihova življenja.

Preostanek zbranih sredstev bomo namenili družbeno koristnim projektom, ki jih bomo skavti izvedli v poletju 2019 in tako z našim prostovoljnim delom pustili pečat aktivne participacije v družbi.