Pogosta vprašanja

KAJ JE LUČ MIRU IZ BETLEHEMA?

Začetek projekta sega v leto 1986. Na avstrijski televiziji ORF so organizatorji v zahvalo sodelujočim v oddaji, namenjeni invalidnim otrokom, namesto drobnih daril delili plamen iz votline Jezusovega rojstva v Betlehemu. Ker je bila oddaja namenjena otrokom, so se odločili, da bo tudi Luč miru iz Betlehema v votlini Jezusovega rojstva prižgal otrok, ki se je v tistem letu še posebej izkazal.

Danes je to izjemno odmevna in velika dobrodelna akcija, ki povezuje številne organizacije in posameznike. Pobudniki akcije si takrat verjetno niso mislili, da bo v nekaj letih akcija razširjena po celotni zahodni in srednji ter delu vzhodne Evrope. Luč miru iz Betlehema zdaj v Slovenijo prinašamo že 32 let.

KDAJ SE JE VSE ZAČELO?

Plamen Luči miru iz Betlehema so člani Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov (ZSKSS) prvič ponesli po Sloveniji leta 1991 s sporočilom “Mir je čas brez vojne”. Z raznašanjem plamena so nepretrgoma nadaljevali v naslednjih letih. Mir smo sprejeli in ga širili, ker naša dejanja vodi ljubezen.

ZAKAJ SPLOH AKCIJA LUČ MIRU IZ BETLEHEMA?

Prizadevamo si, da čim več ljudi začuti toplino, ki jo z akcijo prinašamo njihova srca. Mir je univerzalni dar – je nekaj, za kar nam mora biti mar, ne glede na našo starost, nacionalno ali versko pripadnost. Plamen Luči miru iz Betlehema in njegovo sporočilo delimo tudi z najvišjimi predstavniki države.

KAJ SPOROČA POSLANICA?

Akcijo Luč miru iz Betlehema vsako leto spremlja poslanica, ki ljudem vsakič prinaša novo sporočilo. Poslanica nas zbližuje in opozarja, da je mir nekaj, za kar si moramo prizadevati in se truditi, mogoče še toliko bolj v teh v zahtevnih časih, kot je današnji. 

Z letošnjo poslanico smo se odločili poudariti pomen vljudnosti in spoštovanja med nami. Tako se namreč gradi mir, ki ga oznanja in prinaša božični dogodek, prihod Božjega Sina na svet. Tako se prižiga luči, ki jih človek človeku ne more dati drugače, kakor da ta luč postane on sam. In za to je potrebna samo drobna odločitev, da bomo drug z drugim spet ravnali kot s človekom, ki ima svojo vrednost in svoje dostojanstvo. Začnimo torej z lepo besedo, ki rodi nekaj lepega. Pozdravljajmo se. Bodimo vljudni drug do drugega. Tako se bo Bog, ki je Beseda, med nami rodil tudi letos. V naših besedah.

KJE LAHKO DOBIM PLAMEN LUČI MIRU IZ BETLEHEMA?

Na enem izmed sprejemov po devetih ognjiščih, ki bodo potekali 11. decembra 2022, in v posameznih župnijah po vsej Sloveniji na tretjo adventno nedeljo 2022.

Plamen Luči miru iz Betlehema bomo ponesli tudi na nekatere vrhove v Sloveniji, točne lokacije in ure vseh sprejemov pa bodo objavljene na spletni strani lmb.skavt.net.

ALI JE LUČ SAMO ZA KRISTJANE?

Mir je univerzalni dar – nekaj, za kar nam mora biti mar ne glede na to, katere veroizpovedi smo oz. sploh nismo verni. Mir je dar, za katerega se moramo truditi. Seveda pa Luč miru iz Betlehema svojega imena ni dobila po naključju – radi citiramo predstavnika avstrijske skavtske organizacije, Bertla Grünwalda, ki pravi:
"Akcija je krščanskega izvora in je hkrati tudi odprta za nekristjane. V svojem bistvu pa ima Luč miru iz Betlehema religiozen pomen in ne prihaja zgolj slučajno iz Kristusove rojstne votline v Betlehemu, je pa namenjena vsem ljudem."

ALI SE LUČ PRODAJA? ZA KAJ GRE DENAR?

Že od samega začetka je Luč miru iz Betlehema dobrodelna akcija, ki vsako leto s prostovoljnimi prispevki pomaga kakšni dobrodelni ustanovi, organizaciji ali pa posameznim osebam, družinam. Ob deljenju plamena Luči miru iz Betlehema se zbirajo prostovoljni prispevki, ki se jih vsako leto nameni otrokom v stiski.